Termenul “hormon” provine din limba greaca si inseamna “a   excita” si “a misca”. La femei, hormonii sexuali sunt estrogenul si progesteronul. Ambii hormoni sexuali sunt responsabili de dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare care traseaza diferentele dintre o femeie si un barbat, cum ar fi constitutia fizica, timbrul vocal, distributia parului si a grasimii. Dat fiind efectul pe care-l au asupra creierului, acesti hormoni sexuali influenteaza, de asemenea, intr-o masura destul de mare, starea de spirit a femeii.

•Estrogenul determina distributia grasimii in jurul soldurilor si sanilor, care ofera conturul caracteristic siluetei feminine. De asemenea, estrogenul este responsabil de pigmentarea pielii, mai ales in zonele din jurul sfarcurilor si organelor genitale. Dorinta sexuala, libidoul feminin, este influentata in mod clar de actiunea estrogenului asupra creierului. Unul dintre cele mai importante efecte ale estro genului este influenta asupra metabolismului oaselor. Acesti hormoni sexuali la femeie ajuta la mentinerea consistentei scheletului, prevenind scurgerea calciului din oasele femeii in anii in care ea este activa din punctul de vedere al reproducerii.

De asemenea, estrogenul contracareaza actiunea paratiroidei, care duce la fragilizarea oaselor si transformarea suprafetei netede intr-una poroasa. Estrogenul, hormonul sexual la femeie,  mai influenteaza si metabolismul grasimilor si colesterolului din sange. Din aceasta cauza, in perioada de varsta dintre 15 si 45 de ani, multumita actiunii estrogenului, deseori, nivelul colesterolului nu este atat de ridicat, iar riscul afectiunilor la nivelul arterelor sau al afectiunilor cardiace este minim. Vedem astfel cum hormonii sexuali au pe langa rolul de a stimula libidoul feminin si functiile esentiale ale vietii femeii.

•Progesteronul face parte si el din lista de hormoni sexuali feminini importanti. Pe langa efectele asupra uterului si asupra menstruatiei, acest hormon afecteaza partea glandulara a sanilor, inducandu-le cresterea in marime, mai ales in zilele premergatoare menstruatiei. Progesteronul stimuleaza si retentia unei cantitati moderate de apa si sare la nivelul rinichilor care poate duce la o vizibila crestere in greutate si la acumularea locala de fluide in sani, abdomen si membrele inferioare.

Aceste efect pe care le au hormonii sexuali la femei, care e mult mai vizibil in a doua parte a menstruatiei, se numeste sindrom premenstrual si se datoreaza abundentei progesteronului din perioada anterioara menstruatiei.

Hormonii sexuali la femeie nu trebuie neglijati deoarece scaderea nivelului acestora poate provoca dereglari cu efecte puternice in viata femeii, avand de asemenea si consecinte asupra vietii sexuale si de cuplu.