Testosteronul apare la embrion inca din faza schitei testiculare, adica in cursul primelor 5 saptamani. inca de atunci creierul si corpul fatului sunt impregnate de hor­monul masculin. Mai tarziu, la pubertate, se produce o adevarata explozie de secretie de testosteron care provoaca o adevarata metamorfoza a baiatului: aparitia caracterelor masculine primare (maturizarea spermatozoizilor, cresterea testiculelor si a penisului, cresterea libidoului ca efect al orgasmului) si a caracterelor masculine secundare (cresterea inaltimii si a musculaturii, pilozitate specifica, repartizare diferita a grasimii, voce grava etc). Acest nivel crescut de testosteron este un factor important pentru dezvoltarea baiatului catre barbat.

Toata viata, nivelul testosteronului care scalda corpul si encefalul adultului ii va intretine masculinitatea morfologica si psihica. In ceea ce priveste psihismul, anumite comportamente tipice ale barbatului sunt legate de hormonul masculin, precum nevoia de dominatie, spiritul de competitie etc. S-a constatat ca barbatii care aveau un nivel testosteron ridicat in sange prezentau o pulsiune de dominare mai puternica, o nevoie mai mare de senzatii tari, ceea ce are ca efect mai multe conflicte si infidelitati. Procentul divorturilor este mai ridicat in cazul barbatilor cu un procent mai ridicat de testosteron.

Testosteronul este si hormonul dorintei sexuale. Cand acest nivel testosteron este mai ridicat, apare sau creste libidoul. Procentul normal de testosteron se situeaza intre 2 si 16 nanograme pe mililitru. Daca nu exista un paralelism absolut intre nivelul de testosteron sanguin si apetitul sexual se noteaza totusi o corelatie. Barbatii care se situeaza sub limita inferioara a cantitatii de testosteron din sange au un libidou scazut. Barbatii in varsta, care au un nivel scazut de testosteron, dar situat intre limitele de mai sus, isi pastreaza un nivel oarecare al libidoului. Invers, barbatii care au un nivel testosteron foarte ridicat au o sexualitate mai activa, un interes mai mare pentru sexualitate, au mai multe vise erotice, mai multe fantasme, sunt mai atrasi de nuditate, au mai multe erectii intempestive, se masturbeaza mai mult, fac dragoste mai des, se uita mai mult la filme porno.

Si invers, orice activitate sexuala stimuleaza secretia de testosteron si deci proportia sa in sange: de exemplu, un vaduv care avea un procent scazut din cauza abstinentei isi vede crescand procentul de testosteron atunci cand isi reia relatiile sexuale.

Sa retinem ca si femeia secreta un anumit nivel de testosteron, dar in cantitate mai mica, prin glandele suprarenale. Si la ea acest hormon presupune libidoul, existand o corelatie intre proportia de hormon si activitatea sexuala. Daca proportia este ridicata, libidoul este mai mare, gandurile erotice si raporturile sexuale mai frecvente.

Nivelul testosteronului are vreo importanta asupra erectiei ?
Nu neaparat, putem avea un libido puternic sau o dorinta intensa fara o erectie puternica. Totusi cercetarile au aratat ca un nivel testosteron ridicat ar favoriza producerea unei substante care are un rol major in umflarea corpilor erectili, monoxidul de azot. Totusi, administrarea de testosteron pe cale orala sau injectii nu poate fi tratamen­tul pentru o erectie scazuta si a impotente, de aceea este nevoie sa se administreze tratamente ce stimuleaza corpul sa mareasca acest nivel testosteron (acestea contin ingrediente precum Tribulus Terrestris).

Nivel testosteron si viata sexuala activa
Un nivel al testosteronului ridicat iti garanteaza ca vei avea o viata sexuala mult mai activa si mult mai satisfacatoare. Depinde numai de tine, ca barbat daca doresti sa faci un lucru in privinta si sa iti imbunatatesti performantele sexuale.